HOT DOGI Z KONFITURĄ Z WIŚNIAMI
Składniki
kiełbaski z szynki Sokołów
parówki „Stówki” Sokołów
bułki do hot dogów
musztarda
prażona cebulka
Wywar:
pęczek włoszczyzny
400 ml piwa
500 ml wody
3-4 liście laurowe
Konfitura z wiśniami:
1/2 szklanki drylowanych wiśni
2 łyżki ketchupu
2 łyżki brązowego cukru
3 goździki
50 ml octu jabłkowego
sól i pieprz
Dodatkowo:
coleslaw (surówka z białej kapusty)
Przygotowanie
- Włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki i zgrillować. Warzywa przerzucić do woka. Wlać piwo i wodę. Wrzucić liście laurowe. Gotować przez 20 minut, aż wywar się zredukuje.
- W tym czasie wsypać cukier do rondelka na bocznym palniku. Poczekać, aż zamieni się w płynny karmel. Dodać wiśnie, ketchup, ocet i goździki. Redukować przez chwilę. Konfiturę doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Kiełbaski zgrillować na ruszcie w wysokiej temperaturze, a parówki na górnej półce. Kiedy się zrumienią, przerzucić je do wywaru – stąd można je wyławiać, kiedy będą potrzebne do spożycia.
- Bułki naciąć, a następnie posmarować musztardą. Dodać parówkę lub kiełbaskę, surówkę coleslaw, konfiturę wiśniową i prażoną cebulkę.