IMPREZA NA KILKU PIĘTRACH
Składniki
Sałatka:
6 liści sałaty lodowej
2 marchewki
2 papryki czerwone
1 mango
6 plastrów szynki wędzonej Naturrino (o grubości 1 cm)
150 g startego sera cheddar
4 kromki chleba razowego ze słonecznikiem
3 ząbki czosnku
3-4 łyżek oleju rzepakowego
bazylia do dekoracji
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka ketchupu (opcjonalnie)
sól himalajska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
- Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę chleb i posiekany w plasterki czosnek. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 minuty). Grzanki przełożyć na ręcznik papierowy.
- Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szynkę i papryki pokroić w kostkę, a mango w słupki. Sałatę lodową pokroić lub porwać na mniejsze kawałki.
- W przezroczystej, wysokiej misce ułożyć warstwy sałaty, marchewki, papryki, mango, szynki, sera oraz grzanek. Całość udekorować listkami bazylii. Sos podawać osobno.