
JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM


30 minut
2-4 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki
5 ugotowanych na twardo jajek
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
1 awokado
sok z połówki cytryny
½ cebuli
½ małej papryczki chili
ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Przygotowanie
- Boczek wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 15 minut, aż do mocnego zarumienienia.
- Jajka ugotowane na twardo, obrać i przekroić na pół. Wydrążyć z nich żółtka. W misce widelcem rozdrobnić awokado, skropić sokiem z połowy cytryny. Dodać majonez i wydrążone wcześniej żółtka oraz posiekane drobno chili, cebulę i czosnek. Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotowym farszem wypełnić połówki białek.
- Wierzch faszerowanych jajek obsypać pokruszonym drobno boczkiem.