JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM
JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM
30 minut
2-4 osoby
łatwe
Składniki

5 ugotowanych na twardo jajek
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
1 awokado 
sok z połówki cytryny
½ cebuli
½ małej papryczki chili
ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
 

Przygotowanie
  1. Boczek wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 15 minut, aż do mocnego zarumienienia.
  2. Jajka ugotowane na twardo, obrać i przekroić na pół. Wydrążyć z nich żółtka. W misce widelcem rozdrobnić awokado, skropić sokiem z połowy cytryny. Dodać majonez i wydrążone wcześniej żółtka oraz posiekane drobno chili, cebulę i czosnek. Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotowym farszem wypełnić połówki białek.
  3. Wierzch faszerowanych jajek obsypać pokruszonym drobno boczkiem.