KANAPKI PEŁNOZIARNISTE Z PIECZONYM MOSTKIEM
Składniki
pełnoziarnisty chleb tostowy
500 g mięsa odkrojonego z mostka wołowego
sól, pieprz
1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka oliwy
ulubione pikle, najlepiej pikantne lub słodko-kwaśne, pokrojone w plastry
Sos musztardowy z miodem:
100 g kremowego serka typu Philadelphia
150 g ziarnistej musztardy (francuskiej)
50 g płynnego miodu
Przygotowanie
- Mięso dokładnie natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem i cayenne. Odstawić na minimum 15 minut (a najlepiej kilka godzin). Posmarować oliwą i obsmażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni. Przykryć lub zawinąć w kilka warstw folii aluminiowej i piec przez 4-5 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150ºC.
- Po upieczeniu mięso odstawić na chwilę, po czym pokroić w cieniutkie plastry. Na kromkach chleba ułożyć kilka warstw plastrów mięsa oraz plasterki pikli. Polać obficie sosem przygotowanym z podanych składników. Smak kanapek świetnie uzupełni schłodzone, miodowe piwo.