KARKÓWKA W MIODOWO-MUSZTARDOWEJ GLAZURZE
Składniki
1 opakowanie karkówki Sokołów Uczta Świeżość i Smak
50 ml whisky
2 łyżki musztardy miodowej
2-3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy dijon
2-3 łyżki sosu pieczeniowego
Przygotowanie
- Karkówkę wyjąć z opakowania. Do garnka wlać whisky i podpalić. Następnie dodać musztardę miodową, musztardę dijon oraz miód. Wymieszać. 2 łyżki mieszanki odłożyć do przygotowania sosu. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Glazurę rozprowadzić równomiernie po karkówce.
- Mięso włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i piec przez 75-90 minut. Po tym czasie karkówkę wyjąć z pieca i odstawić, by „odpoczęła”.
- Przygotować sos: w garnku połączyć mieszankę musztardową z sosem pieczeniowym. Całość podgrzewać aż do zgęstnienia. Upieczoną karkówkę pokroić, wyłożyć na talerz i polać sosem.