KASZANKA Z PIECZONYMI MARCHEWKAMI
Składniki
                  1 opakowanie kaszanki z kaszą gryczaną Z Gruntu Dobre
10-12 małych marchewek
1 łyżka oliwy
4 łyżki pasty tahini
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
sól, pieprz
woda
garść orzechów laskowych – do dekoracji
 
Przygotowanie
                  - Rozgrzać piekarnik do 200°C.
 - Umyte marchewki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skropić oliwą, posypać szczyptą soli i piec ok. 15-20 minut (jeśli marchewki są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki).
 - Do kielicha blendera dodać pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, sok z pomarańczy i 2 łyżki zimnej wody, następnie zmiksować na gładki sos. Doprawić solą oraz pieprzem.
 - Podawać z pieczonymi kaszankami.
 
    


