KIEŁBASKI JAGLANE Z SAŁATKĄ

KIEŁBASKI JAGLANE Z SAŁATKĄ
35 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

Sałatka:

1 opakowanie kiełbasek z kaszą jaglaną Z Gruntu Dobre
1 opakowanie rukoli
100 g borówek
kilka malin
1 ogórek
1 awokado
kilka gałązek mięty
garść orzechów laskowych
50 g wegańskiej fety (opcjonalnie)

Sos:

2 łyżki soku z limonki
1 łyżka syropu klonowego
100 ml oliwy
sól, pieprz

olej do smażenia
 

Przygotowanie
  1. Kiełbaski usmażyć na złoty kolor na patelni z niewielką ilością oleju lub upiec na grillu. 
  2. Składniki sosu wymieszać trzepaczką, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  3. Awokado oraz ogórka obrać i pokroić w cienkie plastry. 
  4. Orzechy uprażyć na suchej patelni. 
  5. Na dużym talerzu rozłożyć rukolę, plasterki ogórka, dodać borówki, maliny i listki mięty, posypać orzechami i pokruszoną fetą – całość polać sosem. Sałatkę podawać z przygotowanymi wcześniej kiełbaskami.