KIEŁBASKI JAGLANE Z SAŁATKĄ
Składniki
Sałatka:
1 opakowanie kiełbasek z kaszą jaglaną Z Gruntu Dobre
1 opakowanie rukoli
100 g borówek
kilka malin
1 ogórek
1 awokado
kilka gałązek mięty
garść orzechów laskowych
50 g wegańskiej fety (opcjonalnie)
Sos:
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka syropu klonowego
100 ml oliwy
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
- Kiełbaski usmażyć na złoty kolor na patelni z niewielką ilością oleju lub upiec na grillu.
- Składniki sosu wymieszać trzepaczką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Awokado oraz ogórka obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni.
- Na dużym talerzu rozłożyć rukolę, plasterki ogórka, dodać borówki, maliny i listki mięty, posypać orzechami i pokruszoną fetą – całość polać sosem. Sałatkę podawać z przygotowanymi wcześniej kiełbaskami.