KIEŁBASKI Z SOCZEWICĄ I DIPEM PAPRYKOWYM
Składniki
1 opakowanie kiełbasek z soczewicą i szpinakiem Z Gruntu Dobre
3 czerwone papryki
200 g orzechów cashew
3-4 łyżki pasty tahini
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta płatków chili
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
- Papryki piec przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż skórka stanie się czarna. Ostudzić w misce przykrytej folią – by łatwiej obrać skórkę. Po ostygnięciu obrać papryki i usunąć gniazda nasienne.
- Orzechy przełożyć do miski i zalać gorącą wodą, po czym odstawić na 30 minut. Odsączyć i przełożyć do blendera razem z obranymi paprykami i resztą składników (oprócz kiełbasek).
- Zblendować na gładką masę i podawać ze smażonymi lub grillowanymi kiełbaskami.