KISZKA ZE SŁODKIM SOSEM CHILI I SAŁATKĄ ORIENTALNĄ
Składniki
3 łyżki słodkiego sosu chili
1 opakowanie kiszki ziemniaczanej Z Gruntu Dobre
2 ogórki
300 g mrożonej fasolki edamame
2 marchewki
1 łyżka ziaren sezamu
Sos:
2 1/2 łyżki pasty miso
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki sosu sojowego
woda
Przygotowanie
- Do miski przełożyć pastę miso, dodać 1 i 1/2 łyżki gorącej wody, wymieszać aż pasta się rozpuści i dodać resztę składników sosu. Całość ponownie wymieszać.
- Ogórki pokroić na cieniutkie plasterki, a marchewkę w zapałki. Wrzącą wodą przelać fasolkę. Przełożyć warzywa do dużej miski, dodać sos i wymieszać.
- Kiszkę posmarować sosem chili i odstawić na 10 minut, następnie usmażyć na patelni grillowej lub na grillu.
- Posypać sezamem i podawać z sałatką.