KRÓLOWA RUSZTU

KRÓLOWA RUSZTU
KRÓLOWA RUSZTU
KRÓLOWA RUSZTU
20 minut
2 osoby
łatwe
Wydrukuj
krolowa-rusztu.pdf (565.8 KB)
Składniki

2 mini sałaty rzymskie (oliwa z oliwek, sól)
3 morele
3 pomidory malinowe
1 mała czerwona cebula
1 garść czarnych oliwek
1 nieduży pęczek natki pietruszki
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
4 kiełbasy śląskie Sokołów
 

Przygotowanie
  1. Pomidory przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Osuszyć je ręcznikiem papierowym (aby nasza sałatka nie stała się zbyt wodnista), a następnie pokroić w niedużą kostkę.
  2. Oliwki osuszyć i pokroić na plasterki, a cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Morele pozbawić pestek i pokroić w kosteczkę. Z pęczka pietruszki oderwać listki.
  3. W szerokiej misce połączyć ze sobą pomidory, morele, oliwki, cebulę i listki pietruszki, a następnie całość polać wymieszaną oliwą z octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzem.
  4. Umyte i osuszone sałaty rzymskie przekroić wzdłuż na pół, posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą, a następnie ułożyć na ruszcie lub patelni grillowej i piec przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.
  5. Na talerzach ułożyć po dwie połówki grillowanej sałaty, a na nią wyłożyć zawartość miski. Sałatkę podać z grillowaną kiełbasą śląską.