LUNCHBOX PROSTO Z RUSZTU

LUNCHBOX PROSTO Z RUSZTU
LUNCHBOX PROSTO Z RUSZTU
LUNCHBOX PROSTO Z RUSZTU
20 minut
2 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

Sałatka: 

1 garść kiełków brokułu
3/4 szklanki suchego makaronu
2 kiełbasy śląskie Sokołów
1/2 pęczka zielonych szparagów 
1-2 łyżki oleju rzepakowego
sól
3 plastry świeżego ananasa
12 pomidorków koktajlowych

Dressing:

3-4 łyżki oleju z pestek winogron
1 płaska łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka białego octu winnego 
1 garść liści bazylii
sól i świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki sosu, a następnie miksować je blenderem do uzyskania dressingu o jednolitej konsystencji.
  2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Ponacinane kiełbasy, plastry ananasa oraz skropione olejem szparagi grillować przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi posolić po zdjęciu z rusztu, a następnie w zależności od długości podzielić je na 2 lub 3 części. Plastry ananasa pokroić na trójkąty, a kiełbasy w słupki. Pomidorki przekroić na pół.
  4. W dużej misce połączyć wszystkie składniki. Następnie sałatkę przełożyć do lunchboxów.