LUNCHBOX PROSTO Z RUSZTU
Składniki
Sałatka:
1 garść kiełków brokułu
3/4 szklanki suchego makaronu
2 kiełbasy śląskie Sokołów
1/2 pęczka zielonych szparagów
1-2 łyżki oleju rzepakowego
sól
3 plastry świeżego ananasa
12 pomidorków koktajlowych
Dressing:
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
1 płaska łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka białego octu winnego
1 garść liści bazylii
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki sosu, a następnie miksować je blenderem do uzyskania dressingu o jednolitej konsystencji.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ponacinane kiełbasy, plastry ananasa oraz skropione olejem szparagi grillować przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi posolić po zdjęciu z rusztu, a następnie w zależności od długości podzielić je na 2 lub 3 części. Plastry ananasa pokroić na trójkąty, a kiełbasy w słupki. Pomidorki przekroić na pół.
- W dużej misce połączyć wszystkie składniki. Następnie sałatkę przełożyć do lunchboxów.