ORYGINALNA SAŁATKA Z OWOCAMI I PASZTETEM
Składniki
Sałatka:
2 garście roszponki
1 opakowanie pasztetu pieczonego Naturrino (200 g)
2 łyżki płatków migdałowych
1 pomarańcza
1 banan
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki grzanek pszennych
Dressing:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżeczka płatków migdałowych
1/2 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżka octu winnego białego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Pomarańczę wyfiletować (wykroić miąższ spomiędzy białych błonek), po czym podzielić na mniejsze kawałki. 1 łyżkę soku powstałego podczas krojenia pomarańczy zachować do przygotowania dressingu. Banana pokroić na plasterki i od razu skropić sokiem z cytryny.
- Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na około 30 sekund, a następnie odcedzić, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni (również te potrzebne do sosu), a następnie zemleć w malakserze lub bardzo drobno posiekać. Pasztet pokroić w kostkę (około 0,5 cm) i obtoczyć w zmielonych płatkach migdałowych.
- Przygotować sos: olej rzepakowy, miód, uprażone płatki migdałowe, musztardę, ocet i sok z pomarańczy miksować blenderem do momentu uzyskania dressingu o jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie roszponkę, kawałki bananów i pomarańczy, żurawinę, kostki pasztetu oraz grzanki. Dressing dodać bezpośrednio przed podaniem sałatki.