ORYGINALNA SAŁATKA Z OWOCAMI I PASZTETEM

ORYGINALNA SAŁATKA Z OWOCAMI I PASZTETEM
ORYGINALNA SAŁATKA Z OWOCAMI I PASZTETEM
ORYGINALNA SAŁATKA Z OWOCAMI I PASZTETEM
20 minut
4 osoby
łatwe
Składniki

Sałatka:

2 garście roszponki
1 opakowanie pasztetu pieczonego Naturrino (200 g)
2 łyżki płatków migdałowych
1 pomarańcza
1 banan 
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki grzanek pszennych

Dressing:

4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżeczka płatków migdałowych
1/2 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżka octu winnego białego
sól, świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Pomarańczę wyfiletować (wykroić miąższ spomiędzy białych błonek), po czym podzielić na mniejsze kawałki. 1 łyżkę soku powstałego podczas krojenia pomarańczy zachować do przygotowania dressingu. Banana pokroić na plasterki i od razu skropić sokiem z cytryny.
  2. Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na około 30 sekund, a następnie odcedzić, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. 
  3. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni (również te potrzebne do sosu), a następnie zemleć w malakserze lub bardzo drobno posiekać. Pasztet pokroić w kostkę (około 0,5 cm) i obtoczyć w zmielonych płatkach migdałowych.
  4. Przygotować sos: olej rzepakowy, miód, uprażone płatki migdałowe, musztardę, ocet i sok z pomarańczy miksować blenderem do momentu uzyskania dressingu o jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie roszponkę, kawałki bananów i pomarańczy, żurawinę, kostki pasztetu oraz grzanki. Dressing dodać bezpośrednio przed podaniem sałatki.