PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
40 minut
4 osoby
średnie
Wydrukuj
Składniki

8 parówek z szynki Sokołów
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
3 łyżki majonezu
1 jajko
ziarenka czarnego sezamu lub czarnuszki do posypania
tymianek do dekoracji
 

Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Parówki pokroić na połówki. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 równych prostokątów. Jajko rozbić, oddzielając białko od żółtka. 
  2. Każdy prostokąt ciasta naciąć tak, aby po złożeniu na pół nacięcia były na górze. Na części bez nacięć wyłożyć po 2 połówki parówki oraz porcję musztardy (1 łyżeczkę musztardy odłożyć do przygotowania sosu). Brzegi ciasta posmarować lekko ubitym białkiem, po czym złożyć. Brzegi docisnąć widelcem. 
  3. Parówki w cieście przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować zmiksowanym żółtkiem i posypać sezamem lub czarnuszką. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut na złoto. 
  4. Przygotować sos: majonez wymieszać z pozostałą musztardą. Parówki w cieście serwować na gorąco lub zimno z dodatkiem sosu. Przed podaniem kieszonki udekorować tymiankiem.