PARÓWKI ZAPIEKANE W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki
1 opakowanie parówek Sokoliki
1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 jajko
czarny sezam do posypania
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Parówki przekroić na pół.
- Ciasto rozwinąć i pociąć na 12 prostokątów tej samej wielkości. 6 prostokątów posmarować musztardą, tak aby z każdej strony pozostał 1 cm suchego brzegu. Następnie na wszystkie posmarowane kawałki wyłożyć po 2 połówki parówek.
- Pozostałe prostokąty ponacinać, pozostawiając 1 cm nienaruszonego ciasta, a następnie przykryć nimi parówki. Za pomocą widelca skleić brzegi ciasta.
- Wszystkie kawałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzchy posmarować zmiksowanym jajkiem i posypać sezamem. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut na złoty kolor.