PASZTET PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM

PASZTET PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM
PASZTET PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM
PASZTET PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM
60 minut
8-12 osób
łatwe
Składniki

4 opakowania pasztetu pieczonego Naturrino Sokołów
2 opakowania ciasta francuskiego
300 g pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki oleju
1 jajko
 

Przygotowanie
  1. Cebule obrać, posiekać w piórka, usmażyć na oleju, po czym ostudzić. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na 1 łyżce oleju, a następnie odstawić do wystudzenia.
  2. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozwinąć i przekroić na pół (wzdłuż dłuższego boku). Pasztet wyjąć z aluminiowych foremek.
  3. Na środku ciasta francuskiego ułożyć usmażone pieczarki, a następnie na nich trochę cebuli. Położyć pasztet, na nim znowu pieczarki i cebulę. Składniki przykryć naciętymi paskami ciasta francuskiego. Wierzch posmarować zmiksowanym jajkiem. 
  4. W ten sam sposób przygotować wszystkie cztery kawałki pasztetu. Ułożyć je na formie do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C w opcji grzania: góra i dół oraz termoobieg. Piec do czasu, aż ciasto się pięknie zarumieni (ok. 30 minut).
  5. Pasztet pieczony w cieście francuskim z pieczarkami i karmelizowaną cebulką podawać na ciepło lub na zimno. Potrawa wygląda bardzo atrakcyjnie na świątecznym stole.