PIECZEŃ CIELĘCA W SOSIE WŁASNYM
Składniki
600 g karkówki cielęcej
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
1 mały seler
1/2 szklanki bulionu
Marynata:
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
5 liści laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Kluski kładzione:
2 jajka
120 g mąki pszennej
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
szczypta soli
Dodatkowo:
kilka liści jarmużu
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
sól i pieprz
Przygotowanie
- Karkówkę cielęcą obtoczyć w przyprawach i musztardzie. Odłożyć na 1 godzinę do zamarynowania.
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Mięso i warzywa zawinąć w folię aluminiową wraz z warzywami (pokrojonymi w kostkę). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 90-120 minut, aż cielęcina będzie miękka.
- Po upieczeniu karkówkę wyjąć z folii. Upieczone warzywa i powstały sos pieczeniowy wraz z bulionem zagotować. Następnie miksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i doprawić solą oraz pieprzem.
- Jarmuż umyć i po odcięciu grubych łodyg pokroić na kawałki. Podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zrobić kluski: jajka połączyć z mąką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Ciasto wrzucać łyżką do wrzącej osolonej wody. Krótko gotować. Karkówkę podawać z sosem, kluskami oraz podsmażonym jarmużem.