PIĘKNA I BESTIA
Składniki
Sałatka:
2 garści mieszanki sałat
3 kaszanki gryczane Grill House Sokołów
100 g sera pleśniowego koziego (w formie rolady)
2 pomidory malinowe
1 i 1/2 szklanki malin
1 czerwona cebula
1-2 łyżki gęstego sosu balsamicznego
Dressing:
4 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka białego octu winnego
sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie
- Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pomidory przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym i pokroić w niedużą kostkę.
- Ser kozi pokroić na plasterki lub półplasterki (jeśli roladka jest znacznie grubsza niż kaszanka).
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie sałatę, maliny, pomidory i cebulę.
- Kaszankę pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Wyłożyć je na tackę grillową lub patelnię i grillować/smażyć, aż zaczną się rumienić i delikatnie zmiękną (niezbyt długo, gdyż zaczną się rozpadać), Następnie obrócić na drugą stronę i usunąć osłonki. Na plasterkach kaszanki ułożyć kawałki koziego sera. Po upływie około 1 minuty składniki zdjąć z rusztu/patelni i ułożyć na półmisku z sałatą, którą tuż przed wyłożeniem kaszanki należy skropić dressingiem. Na koniec całość polać gęstym sosem balsamicznym.