PIZZA SEROWA Z PEPERONI
Składniki
Ciasto na pizzę:
650 ml letniej wody
30 g drożdży
50 g cukru
50 ml oleju
900 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
Sos serowy:
200 ml śmietanki 30%
100 g sera pleśniowego
Dodatki:
1 opakowanie Salami peperoni Sokołów
kilka zielonych oliwek
200 g tartego sera mozzarella
50 g sera pleśniowego
garść kaparów
szczypta suszonego oregano
garść rukoli
Przygotowanie
- Do miski dodać ciepłą wodę, drożdże oraz cukier i wymieszać. Następnie dolać olej. Składniki dobrze połączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Do osobnej miski wsypać mąkę pszenną, po czym dodać 2 łyżeczki soli i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Przygotować sos: do garnka wlać śmietankę i podgrzać. Następnie dodać 100 g sera pleśniowego i mieszać do momentu, aż ser się rozpuści. Odstawić z ognia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwa kawałki. Z każdego z nich uformować kulkę i przygotować placek. Ciasto posmarować sosem i posypać oliwkami oraz mozzarellą. Następnie dodać Salami pepperoni Sokołów, ser pleśniowy oraz kapary. Wierzch posypać oregano. Pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230℃. Piec przez 15 min. Gotową pizzę posypać rukolą.