PLACUSZKI Z BOCZKIEM, KISZONĄ KAPUSTĄ I BAKALIAMI
Składniki
3 jajka rozmiar „M”
150 g serka homogenizowanego naturalnego
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonych płatków chili
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 cebuli
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty
2 łyżki migdałów
2 łyżki suszonej żurawiny
8 suszonych moreli
olej do smażenia
serek śmietankowy kanapkowy do podania
gałązki rozmarynu, posiekane migdały, świeża żurawina
Przygotowanie
- Jajka, serek homogenizowany, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy zmiksować do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
- Cebulę pokroić w piórka, a boczek w paseczki.
- Migdały drobno posiekać, a morele pokroić w paseczki.
- W misce połączyć kapustę, cebulę, boczek oraz bakalie, następnie wlać ciasto i dokładnie wymieszać.
- Placki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 minuty z każdej strony). Gotowe placki wyłożyć na ręcznik papierowy. Podawać z serkiem śmietankowym, obsypane siekanymi migdałami i udekorowane świeżą żurawiną oraz rozmarynem.