PLACUSZKI Z BOCZKIEM, KISZONĄ KAPUSTĄ I BAKALIAMI

PLACUSZKI Z BOCZKIEM, KISZONĄ KAPUSTĄ I BAKALIAMI
PLACUSZKI Z BOCZKIEM, KISZONĄ KAPUSTĄ I BAKALIAMI
PLACUSZKI Z BOCZKIEM, KISZONĄ KAPUSTĄ I BAKALIAMI
20 minut
3 osoby
łatwe
Składniki

3 jajka rozmiar „M”
150 g serka homogenizowanego naturalnego
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonych płatków chili
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 cebuli
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty
2 łyżki migdałów
2 łyżki suszonej żurawiny
8 suszonych moreli
olej do smażenia
serek śmietankowy kanapkowy do podania
gałązki rozmarynu, posiekane migdały, świeża żurawina

Przygotowanie
  1. Jajka, serek homogenizowany, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy zmiksować do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  2. Cebulę pokroić w piórka, a boczek w paseczki. 
  3. Migdały drobno posiekać, a morele pokroić w paseczki.
  4. W misce połączyć kapustę, cebulę, boczek oraz bakalie, następnie wlać ciasto i dokładnie wymieszać.
  5. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 minuty z każdej strony). Gotowe placki wyłożyć na ręcznik papierowy. Podawać z serkiem śmietankowym, obsypane siekanymi migdałami i udekorowane świeżą żurawiną oraz rozmarynem.