POMIDOROWA KRYJÓWKA
Składniki
Sałatka:
1/3 szklanki suchej kaszy kuskus
3 pomidory malinowe
1 opakowanie kabanosków Sokoliki
garść czarnych oliwek
1/2 kolby kukurydzy
6 rzodkiewek
2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
garść liści natki pietruszki
½ łyżeczki cukru
sól
Dressing:
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z olejem, solą oraz pieprzem.
- Kuskus wsypać do miseczki. Dodać szczyptę soli. Całość zalać wrzącą wodą (powinna sięgać ok. 1 cm ponad poziom kaszy), przykryć i odstawić na 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu wymieszać sklejone ziarenka widelcem.
- Z pomidorów ściąć kapelusze (na poziomie 2/3 wysokości każdej sztuki), po czym wydrążyć gniazda nasienne. Środki osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Oliwki odcedzić i pokroić w plasterki. Rzodkiewki posiekać na plasterki, a następnie na ćwiartki.
- Kukurydzę wrzucić do wrzącej wody z cukrem (bez dodatku soli – wpływa ona na twardnienie ziarenek) i gotować przez 6 minut. Po wystygnięciu obkroić ziarenka.
- Kabanoski pokroić na ukośne kawałki (ok. 5 mm długości).
- W dużej misce połączyć kaszę, kabanoski, oliwki, kukurydzę, rzodkiewki, pestki słonecznika i dressing. Pomidory napełnić sałatką i udekorować natką pietruszki.