POMYSŁOWA SAŁATKA Z BOCZKIEM
Składniki
Sałatka:
2 duże garści roszponki
100 g boczku surowego wędzonego Sokołów
18 suszonych moreli
100-150 g małych kulek mozzarelli
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki płatków migdałowych
Dressing:
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka listków świeżego oregano
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dressingu miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Morele moczyć we wrzątku przez 15 minut, a następnie osuszyć.
- Na desce wyłożyć kolejno plastry boczku i przekroić je wzdłuż na pół. Morele owinąć przygotowanymi półplasterkami boczku, po czym ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut, aż boczek ładnie się zarumieni. Po przestygnięciu zawijasy przekroić na pół.
- Pomidorki koktajlowe przekroić. Kulki mozzarelli osuszyć i podzielić na pół.
- Roszponkę, pomidorki, morele owinięte boczkiem i kulki mozzarelli wyłożyć naprzemiennie na talerze. Całość posypać płatkami migdałowymi, polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu.
- Jeśli zabieramy sałatkę na piknik, to w pudełku należy ułożyć naprzemiennie roszponkę, pomidorki, morele owinięte boczkiem i kulki mozzarelli, a całość posypać płatkami migdałowymi. Sos warto zabrać ze sobą w osobnym naczyniu i polać nim sałatkę tuż przed spożyciem.