POŚWIĄTECZNE JEDZENIE W CIEŚCIE CHLEBOWYM

POŚWIĄTECZNE JEDZENIE W CIEŚCIE CHLEBOWYM
POŚWIĄTECZNE JEDZENIE W CIEŚCIE CHLEBOWYM
POŚWIĄTECZNE JEDZENIE W CIEŚCIE CHLEBOWYM
90 minut
20 osób
łatwe
Składniki

Ciasto:

400 g letniej wody
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
700-750 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli

Dodatki (do wyboru):

pasztet  
plasterki szynki
biała kiełbasa 
jajka ugotowane na twardo 
garść rukoli

Sos:

sos tatarski lub chrzan połączony z kwaśną śmietaną
 

Przygotowanie
  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól i wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  2. Ciasto podzielić na 60 g części i każdą lekko rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Na każdym kawałku ułożyć dowolne dodatki, a następnie owinąć je ciastem. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepić, całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 minut. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
  3. Wypieki podawać z sosem.

Pamiętaj: białą surową parzymy! Nie gotujemy!
Wkładamy do wrzącej wody, parzymy pod przykrywką.
Czas parzenia ok. 15 minut.