POŚWIĄTECZNE JEDZENIE W CIEŚCIE CHLEBOWYM
Składniki
Ciasto:
400 g letniej wody
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
700-750 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
Dodatki (do wyboru):
pasztet
plasterki szynki
biała kiełbasa
jajka ugotowane na twardo
garść rukoli
Sos:
sos tatarski lub chrzan połączony z kwaśną śmietaną
Przygotowanie
- Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól i wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 60 g części i każdą lekko rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Na każdym kawałku ułożyć dowolne dodatki, a następnie owinąć je ciastem. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepić, całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 minut. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
- Wypieki podawać z sosem.
Pamiętaj: białą surową parzymy! Nie gotujemy!
Wkładamy do wrzącej wody, parzymy pod przykrywką.
Czas parzenia ok. 15 minut.