PRZYSMAK CZAROWNICY
Składniki
1 garść liści jarmużu
kilka kropli oliwy z oliwek
2 okrągłe płaty ciasta francuskiego o średnicy ok. 12 cm
1 jajko przepiórcze
1 łyżeczka czarnuszki
masło do wysmarowania kokilek
6 kabanosów francuskich Sokołów
2 łyżki cebulek marynowanych
120 g surowej dyni hokkaido w kawałku
2 łyżki masła klarowanego
szczypta mielonych płatków chili
sól
1 garść japońskich grzybów bunapi-shimeji
2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów
1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- Boki i dno (od strony zewnętrznej) 2 kokilek lub innych miseczek do zapiekania o średnicy 9 cm posmarować masłem. Następnie ustawić je na środku 2 płatów ciasta francuskiego i delikatnie docisnąć. Wystającym ciastem wylepić brzegi, po czym posmarować je roztrzepanym jajkiem przepiórczym i posypać czarnuszką. Tak przygotowane miseczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Całość piec przez 12-15 minut, aż boki ładnie się zarumienią. Po przestygnięciu usunąć naczynia do zapiekania.
- Dynię pokroić w cienkie paseczki przypominające nitki makaronu. Na rozgrzaną patelnię z połową masła klarowanego wrzucić dynię, doprawić solą oraz mielonymi płatkami chili i smażyć przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając, aż wstążki zmiękną i się zarumienią.
- Od grzybków odciąć korzonki, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z pozostałem masłem klarowanym i smażyć przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodać szczyptę soli. Kabanosy pokroić w cienkie plasterki.
- Miseczki z ciasta francuskiego posmarować pesto z suszonych pomidorów, a następnie wypełnić je skropionymi oliwą z oliwek listkami jarmużu, grzybkami, makaronem z dyni, odsączonymi cebulkami, pestkami dyni i pokrojonymi kabanosami.