PULPECIKI CIELĘCE W SOSIE KURKOWYM Z MAKARONEM PAPARDELLE

Składniki

300 g łopatki cielęcej
50 g bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
1 łyżeczka majeranku
mąka pszenna do obtoczenia 
oliwa z oliwek
150 g kurek 
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany 36% 
250 g makaronu papardelle 
sól i pieprz
szczypiorek do dekoracji 
 

Przygotowanie
  1. Cielęcinę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać namoczoną w wodzie bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. 
  2. Z przyprawionego mięsa uformować małe pulpeciki, a następnie obtoczyć je w mące i smażyć na niewielkiej ilości oliwy. 
  3. Po usmażeniu pulpeciki wyjąć, a do naczynia, w którym smażyły się pulpeciki, wrzucić kurki. Smażyć do miękkości. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażyć około 5 minut. 
  4. Do składników dolać śmietanę. Dołożyć pulpeciki. Gotować do czasu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Gotowy sos podawać z makaronem papardelle. Przed podaniem potrawę udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.