RISOTTO Z ZIELONYM GROSZKIEM I MIĘTĄ
Składniki
400 g ryżu na risotto
100 g groszku zielonego
1 średnia cebula
100 g bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
400 ml wody
50 g tartego parmezanu
50 g masła
50 ml oliwy z oliwek
100 ml wytrawnego białego wina
3 gałązki mięty
świeżo mielony pieprz
sól
Przygotowanie
- Drobno pokroić cebulę i podsmażyć na oliwie, następnie dodać ryż i wino, całość gotować (do odparowania wina). Podlać risotto wcześniej rozcieńczonym i gorącym bulionem wołowo-warzywnym. Kiedy ryż będzie al dente dodać groszek. Risotto będzie chłonąć wywar aż do miękkości.
- Pod koniec gotowania ryżu dodać masło, tarty parmezan i drobno pokrojoną świeżą miętę.
- Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.