ROŚLINNE TACOSY
Składniki
6 tortilli (placki o średnicy około 12 cm)
1 opakowanie mielonego wegańskiego Z Gruntu Dobre
4-5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
1 cienki por (biała część)
1 płaska łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszki
sól i świeżo mielony pieprz
3 nieduże pomidory
2 nieduże brzoskwinie
1 duża czerwona cebula
sok z 1/3 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek + odrobina do smażenia
1 papryczka chili
natka pietruszki do dekoracji
Sos:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sok z 2/3 limonki
sól himalajska
Przygotowanie
- Przygotować sos: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
- Por drobno posiekać, a następnie wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Mielone wegańskie posiekać nożem. Kiedy por się zeszkli, dodać mielone oraz przyprawy i smażyć przez kilka minut, często mieszając, aż składniki ładnie zbrązowieją.
- Pomidory przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i brzoskwinie posiekać w kostkę, po czym wymieszać z pomidorami, sokiem z limonki, oliwą oraz szczyptą soli.
- Papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki. Tortille zrumienić z obu stron na suchej patelni. Na placki wyłożyć mielone wegańskie, salsę pomidorową oraz papryczkę chili. Całość udekorować natką pietruszki. Podawać z sosem jogurtowym.