SAŁATA CEZAR Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM
Składniki
1 opakowanie surowego boczku wędzonego Sokołów
2 sałaty rzymskie baby
4 kromki ulubionego pieczywa
30 g parmezanu
4 łyżki majonezu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka kaparów
sól i pieprz
Przygotowanie
- Sałatę umyć i podzielić na liście. Boczek usmażyć na chrupko na suchej patelni i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć pokrojony w kostkę chleb.
- Parmezan zetrzeć na płatki (w tym celu można użyć obieraczki do warzyw). W miseczce wymieszać majonez z sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekane kapary i łyżkę startego sera. Składniki wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na 4 talerzach rozłożyć liście sałaty. Każdą porcję polać sosem, a następnie rozłożyć grzanki, plasterki boczku. Sałatkę posypać resztą parmezanu.