SAŁATKA DLA BABCI
Składniki
Sałatka:
1/3 szklanki pełnoziarnistej kaszy kuskus
2 duże garści jarmużu
1 garść kiełków brokuła
3 plastry Szynki Basiuni Sokołów
10 czerwonych pomidorków koktajlowych
10 żółtych pomidorków koktajlowych
1 nieduże awokado
1-2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki suszonej morwy białej
sól
Sos:
5-6 łyżek oleju z ostropestu
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka listków oregano
2 łyżki białego octu winnego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dressingu miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
- Jarmuż oczyścić z twardych łodyg, porwać na mniejsze kawałki, dokładnie umyć, a następnie wrzucić na durszlak. Przygotować dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotować wodę w czajniku. Jarmuż przelać wrzątkiem i od razu po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż wysuszyć ręcznikiem papierowym lub odsączyć za pomocą wirówki do sałaty.
- Kuskus wsypać do miseczki, dodać szczyptę soli, zalać wrzącą wodą (tak by sięgała około 1 cm ponad poziom kaszy), przykryć i odstawić na 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu wymieszać sklejone ziarenka widelcem.
- Szynkę pokroić na kwadraciki. Awokado pokroić w kostkę, po czym skropić sokiem z cytryny. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce połączyć wszystkie składniki i dressing. Przed podaniem sałatkę wyłożyć na dekoracyjny talerz lub półmisek.