SAŁATKA DLA BABCI

SAŁATKA DLA BABCI
SAŁATKA DLA BABCI
20 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
salatka-dla-babci.pdf (564.28 KB)
Składniki

Sałatka:

1/3 szklanki pełnoziarnistej kaszy kuskus
2 duże garści jarmużu
1 garść kiełków brokuła
3 plastry Szynki Basiuni Sokołów
10 czerwonych pomidorków koktajlowych 
10 żółtych pomidorków koktajlowych 
1 nieduże awokado 
1-2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki suszonej morwy białej
sól

Sos:

5-6 łyżek oleju z ostropestu
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka listków oregano
2 łyżki białego octu winnego 
sól, świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dressingu miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
  2. Jarmuż oczyścić z twardych łodyg, porwać na mniejsze kawałki, dokładnie umyć, a następnie wrzucić na durszlak. Przygotować dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotować wodę w czajniku. Jarmuż przelać wrzątkiem i od razu po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż wysuszyć ręcznikiem papierowym lub odsączyć za pomocą wirówki do sałaty.
  3. Kuskus wsypać do miseczki, dodać szczyptę soli, zalać wrzącą wodą (tak by sięgała około 1 cm ponad poziom kaszy), przykryć i odstawić na 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu wymieszać sklejone ziarenka widelcem.
  4. Szynkę pokroić na kwadraciki. Awokado pokroić w kostkę, po czym skropić sokiem z cytryny. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
  5. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce połączyć wszystkie składniki i dressing. Przed podaniem sałatkę wyłożyć na dekoracyjny talerz lub półmisek.