SAŁATKA WARSTWOWA À LA SZUBA
Składniki
3 jajka
3 plastry szynki Sokołowskiej Kruchej Sokołów
garść natki pietruszki
2 nieduże ziemniaki sałatkowe
2 nieduże buraki
8 małych ogórków konserwowych
2 łyżki majonezu
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie
- Natkę pietruszki drobno posiekać (kilka listków pozostawić do dekoracji).
- Jajka ugotować na twardo, a następnie ostudzić i obrać. Białka oddzielić od żółtek i osobno zetrzeć na tarce o małych oczkach. Białko połączyć z majonezem oraz solą.
- Buraka oraz ziemniaki wyszorować i ugotować w osobnych garnkach. Ziemniaki posolić. Warzywa odcedzić (buraka po upływie 60 minut, a ziemniaki – 20 minut), obrać i pokroić w kostkę (buraka dodatkowo dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym). Ogórki pokroić na cienkie plasterki i również osuszyć. Szynkę osuszyć i pokroić w kostkę.
- Dno szklanej misy wypełnić natką pietruszki. Następnie wyłożyć warstwami: ziemniaki, ogórki, szynkę, żółtka, kostki buraka (odrobinę zachować do dekoracji) i białko połączone z majonezem. Całość posypać pieprzem i udekorować pokrojonym burakiem oraz natką pietruszki.