SAŁATKA WARSTWOWA À LA SZUBA

SAŁATKA WARSTWOWA À LA SZUBA
30 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

3 jajka
3 plastry szynki Sokołowskiej Kruchej Sokołów
garść natki pietruszki
2 nieduże ziemniaki sałatkowe
2 nieduże buraki
8 małych ogórków konserwowych
2 łyżki majonezu
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
 

Przygotowanie
  1. Natkę pietruszki drobno posiekać (kilka listków pozostawić do dekoracji).
  2. Jajka ugotować na twardo, a następnie ostudzić i obrać. Białka oddzielić od żółtek i osobno zetrzeć na tarce o małych oczkach. Białko połączyć z majonezem oraz solą.
  3. Buraka oraz ziemniaki wyszorować i ugotować w osobnych garnkach. Ziemniaki posolić. Warzywa odcedzić (buraka po upływie 60 minut, a ziemniaki – 20 minut), obrać i pokroić w kostkę (buraka dodatkowo dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym). Ogórki pokroić na cienkie plasterki i również osuszyć. Szynkę osuszyć i pokroić w kostkę. 
  4. Dno szklanej misy wypełnić natką pietruszki. Następnie wyłożyć warstwami: ziemniaki, ogórki, szynkę, żółtka, kostki buraka (odrobinę zachować do dekoracji) i białko połączone z majonezem. Całość posypać pieprzem i udekorować pokrojonym burakiem oraz natką pietruszki.