Sałatka z bobem
Składniki
Sałatka:
2 garści mieszanki sałat
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie szynki delikatesowej z fileta Sokołów (w plastrach)
1 i 1/2 szklanki bobu
1/2 szklanki czarnych oliwek
100 g sera feta
2 łyżki płatków migdałowych
sól
Sos:
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
garść świeżych ziół (tymianek, oregano, natka pietruszki)
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek, świeże zioła, sól oraz pieprz zmiksować blenderem z 1 łyżką jogurtu, a następnie dodać pozostały jogurt i dokładnie mieszać łyżeczką do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
- Bób wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować (od momentu wrzenia wody) przez 8-15 minut. Czas gotowania zależy od preferencji smakowych oraz samego bobu. Młody bób gotuje się znacznie krócej. Najlepiej spróbować go w trakcie gotowania i ocenić, czy jest już smaczny, jeśli tak – odcedzić i obrać.
- Oliwki pokroić w plasterki, plastry szynki w paseczki, a ser feta w drobną kostkę.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie skropione oliwą liście sałaty, bób, szynkę, ser feta oraz oliwki. Całość posypać płatkami migdałowymi. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed konsumpcją lub podawać go osobno.