Sałatka z bobem

Sałatka z bobem
Sałatka z bobem
Sałatka z bobem
25 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
salatka-z-bobem-.pdf (559.79 KB)
Składniki

Sałatka:

2 garści mieszanki sałat 
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie szynki delikatesowej z fileta Sokołów (w plastrach)
1 i 1/2 szklanki bobu
1/2 szklanki czarnych oliwek
100 g sera feta
2 łyżki płatków migdałowych
sól

Sos:

2 czubate łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
garść świeżych ziół (tymianek, oregano, natka pietruszki)
sól i świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Czosnek, świeże zioła, sól oraz pieprz zmiksować blenderem z 1 łyżką jogurtu, a następnie dodać pozostały jogurt i dokładnie mieszać łyżeczką do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
  2. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  3. Bób wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować (od momentu wrzenia wody) przez 8-15 minut. Czas gotowania zależy od preferencji smakowych oraz samego bobu. Młody bób gotuje się znacznie krócej. Najlepiej spróbować go w trakcie gotowania i ocenić, czy jest już smaczny, jeśli tak – odcedzić i obrać.
  4. Oliwki pokroić w plasterki, plastry szynki w paseczki, a ser feta w drobną kostkę.
  5. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie skropione oliwą liście sałaty, bób, szynkę, ser feta oraz oliwki. Całość posypać płatkami migdałowymi. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed konsumpcją lub podawać go osobno.