SAŁATKA Z BRZOSKWINIĄ I SZPINAKIEM
Składniki
Sałatka:
1/2 opakowania pasty warzywnej z ciecierzycą Z Gruntu Dobre
1 garść liści szpinaku
5 liści sałaty dębowej
2 brzoskwinie ciasteczkowe
1 papryka spiczasta
3 sezamki
1/2 czerwonej cebuli
Dressing:
4 łyżki oleju ryżowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżeczka miodu
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie mieszać z pozostałymi składnikami dressingu do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Od listków szpinaku oderwać twarde łodyżki. Listki posmarować pastą, zwinąć, tworząc ruloniki, a następnie ostrym nożem przekroić na pół.
- Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, po czym pokroić na plasterki. Brzoskwinie ciasteczkowe pokroić na mniejsze cząstki, np. półksiężyce. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
- Na półmisek wyłożyć podzieloną na mniejsze kawałki sałatę dębową, ruloniki z pastą, paprykę i brzoskwinię. Całość polać dressingiem i posypać połamanymi na małe kawałki sezamkami oraz cebulą.