SAŁATKA Z CZEREŚNIAMI I SALAMITKAMI

SAŁATKA Z CZEREŚNIAMI I SALAMITKAMI
SAŁATKA Z CZEREŚNIAMI I SALAMITKAMI
SAŁATKA Z CZEREŚNIAMI I SALAMITKAMI
15 minut
4 osoby
łatwe
Składniki

Sałatka:

2 garście rukoli 
80 g salamitek pleśniowych Sokołów
2 garście czereśni 
1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 kolby kukurydzy 
szczypta cukru
120 g minikulek mozzarelli

Dressing:

4 łyżki oleju z pestek winogron 
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu klonowego
sól, świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie mieszać z pozostałymi składnikami dressingu do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
  2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Czereśnie wydrylować i wrzucić na tłuszcz. Od razu dodać ocet balsamiczny i smażyć przez 3 minuty na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią.
  3. Salamitki pokroić w cienkie plasterki. Kukurydzę wrzucić do wrzącej wody z cukrem i gotować około 6 minut. Po wystygnięciu kolby obkroić ziarenka. Kulki mozzarelli osuszyć i podzielić na pół.
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polać przygotowanym dressingiem.