SAŁATKA Z FETĄ I PIECZONYM BOCZKIEM

SAŁATKA Z FETĄ I PIECZONYM BOCZKIEM
SAŁATKA Z FETĄ I PIECZONYM BOCZKIEM
SAŁATKA Z FETĄ I PIECZONYM BOCZKIEM
20 minut
4 osoby
łatwe
Składniki

Sałatka: 

2 garście rukoli
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
1 łyżeczka syropu klonowego
3 mandarynki
100 g sera feta
2 łyżki suszonej żurawiny
2-3 łyżki płatków migdałowych

Sos:

5 łyżek oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego
1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
sól, świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Plastry boczku rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka posmarować je niewielką ilością syropu klonowego, po czym obrócić na drugą stronę i ponownie pokryć syropem. Tak przygotowany boczek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C (grzanie: góra-dół) i piec do momentu, aż ładnie się zarumieni (około 12 minut). Po przestygnięciu boczek pokroić w paseczki o szerokości około 2 cm.
  2. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w kostkę. Mandarynki obrać, oczyścić z białych błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na 30 sekund, a następnie odcedzić, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Składniki na sos miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę, mandarynki, żurawinę, ser feta oraz chipsy z boczku. Całość polać przygotowanym dressingiem i posypać płatkami migdałowymi.