Sałatka z fetą i pieczonym boczkiem

Całość
20 minut
Pieczenie: 
12 minut
Ilość osób
4 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

Sałatka: 

2 garście rukoli
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
1 łyżeczka syropu klonowego
3 mandarynki
100 g sera feta
2 łyżki suszonej żurawiny
2-3 łyżki płatków migdałowych

Sos:

5 łyżek oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego
1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: 
  1. Plastry boczku rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka posmarować je niewielką ilością syropu klonowego, po czym obrócić na drugą stronę i ponownie pokryć syropem. Tak przygotowany boczek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C (grzanie: góra-dół) i piec do momentu, aż ładnie się zarumieni (około 12 minut). Po przestygnięciu boczek pokroić w paseczki o szerokości około 2 cm.
  2. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w kostkę. Mandarynki obrać, oczyścić z białych błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na 30 sekund, a następnie odcedzić, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Składniki na sos miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę, mandarynki, żurawinę, ser feta oraz chipsy z boczku. Całość polać przygotowanym dressingiem i posypać płatkami migdałowymi.