SAŁATKA Z FETĄ I PIECZONYM BOCZKIEM
Składniki
Sałatka:
2 garście rukoli
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
1 łyżeczka syropu klonowego
3 mandarynki
100 g sera feta
2 łyżki suszonej żurawiny
2-3 łyżki płatków migdałowych
Sos:
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego
1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Plastry boczku rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka posmarować je niewielką ilością syropu klonowego, po czym obrócić na drugą stronę i ponownie pokryć syropem. Tak przygotowany boczek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C (grzanie: góra-dół) i piec do momentu, aż ładnie się zarumieni (około 12 minut). Po przestygnięciu boczek pokroić w paseczki o szerokości około 2 cm.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w kostkę. Mandarynki obrać, oczyścić z białych błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na 30 sekund, a następnie odcedzić, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Składniki na sos miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę, mandarynki, żurawinę, ser feta oraz chipsy z boczku. Całość polać przygotowanym dressingiem i posypać płatkami migdałowymi.