SAŁATKA Z GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĄ I KIEŁBASĄ
Składniki
Sałatka:
1 garść roszponki
1 główka sałaty rzymskiej baby
2 kiełbasy sokołowskie wieprzowe
2 brzoskwinie
1 czerwona cebula
15 pomidorków śliwkowych
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
Dressing:
1 łyżka majonezu
1 łyżka sosu pomidorowego lub ketchupu
1 łyżeczka powideł śliwkowych
Przygotowanie
- Majonez, powidła śliwkowe oraz sos pomidorowy lub ketchup połączyć, uzyskując sos o jednolitej konsystencji.
- Sałatę rzymską porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przekroić na pół i po usunięciu pestki pociąć w półksiężyce. Kiełbasę pokroić na ukośne plasterki.
- Kawałki brzoskwini oraz plastry kiełbasy ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron, aż pokryją się brązowymi paseczkami. Pomidorki przekroić na pół. Cebulę posiekać w piórka.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skropić oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Sos śliwkowy podawać osobno.