SAŁATKA Z KURKAMI I KIEŁBASKAMI Z SZYNKI
Składniki
Sałatka:
2 garście rukoli
4 kiełbaski z szynki Sokołów
2 garście świeżych kurek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
2 kawałki papryki konserwowej
10 czarnych oliwek
3 łyżki pestek dyni
Dressing:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 nieduży ząbek czosnku
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki miodu
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć z pozostałymi składnikami dressingu, uzyskując sos o jednolitej konsystencji.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Kiełbaski z szynki pokroić w słupki, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż kiełbaski ładnie się zarumienią.
- Kurki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Grzyby posolić, doprawić ostrą papryką i smażyć przez 3-4 minuty, aż woda odparuje. Dodać 1 łyżeczkę masła i pozostawić na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Podczas smażenia kurki należy mieszać, ostrożnie potrząsając patelnią.
- Paprykę wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w paseczki. Oliwki posiekać w plasterki.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając je przygotowanym dressingiem.