SAŁATKA Z KUSKUSEM I SOKIEM Z BURAKA
Składniki
Sałatka:
1 opakowanie vege snack classic Z Gruntu Dobre
1/3 szklanki pełnoziarnistej kaszy kuskus
2/3 szklanki soku z buraka
1/2 małej papryczki chili
1 garść roszponki
1 banan
1 łyżka soku z cytryny
2 kiwi
1 mały por (10 cm białej części)
1-2 łyżki obranych pistacji solonych
Dressing:
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki oleju konopnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka octu winnego białego
1 szczypta mielonych płatków chili
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dressingu miksować blenderem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Sok z buraka doprowadzić do wrzenia. Kuskus wsypać do miseczki. Dodać szczyptę soli. Składniki zalać sokiem (tak, by sięgał około 1 cm ponad poziom kaszy), przykryć i odstawić na 6 minut, by kasza napęczniała. Po upływie tego czasu wymieszać sklejone ziarenka widelcem i połączyć z połową przygotowanego dressingu.
- Kiwi i banan obrać, pokroić na półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w cienkie krążki. Vege snack pokroić na ukos, uzyskując kawałki o długości ok. 1,5 cm. Pistacje posiekać.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec wierzch polać pozostałym dressingiem.