Sałatka z posypką z beef jerky

Całość
20 minut
Ilość osób
2 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

Sałatka:

1 opakowanie beef jerky Sokołów (25 g)
1 duża garść rukoli
8-10 truskawek
1 garść groszku cukrowego
1 nieduża cebula czerwona
120 g małych kulek mozzarelli
2-3 łyżki nerkowców
szczypta soli
szczypta cukru

Dressing:

3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka białego octu winnego 
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka listków bazylii
1 łyżeczka listków świeżego oregano
sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki dressingu zmiksować blenderem, uzyskując sos o jednolitej konsystencji. Beef jerky (suszoną wołowinę) wrzucić do malaksera i zmiksować na pył. Nerkowce przekroić na pół, a następnie uprażyć na suchej patelni. 
  2. Groszek cukrowy wrzucić do wrzątku, dodać odrobinę cukru i soli, po czym gotować na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. 
  3. Truskawki pozbawić szypułek, a następnie pokroić na ćwiartki. Kulki mozzarelli osuszyć i podzielić na pół. Cebulę pociąć w piórka. 
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę, truskawki, groszek cukrowy, cebulę, mozzarellę i nerkowce. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec udekorować posypką z beef jerky.