SAŁATKA Z POSYPKĄ Z BEEF JERKY
Składniki
Sałatka:
1 opakowanie beef jerky Sokołów (25 g)
1 duża garść rukoli
8-10 truskawek
1 garść groszku cukrowego
1 nieduża cebula czerwona
120 g małych kulek mozzarelli
2-3 łyżki nerkowców
szczypta soli
szczypta cukru
Dressing:
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka listków bazylii
1 łyżeczka listków świeżego oregano
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dressingu zmiksować blenderem, uzyskując sos o jednolitej konsystencji. Beef jerky (suszoną wołowinę) wrzucić do malaksera i zmiksować na pył. Nerkowce przekroić na pół, a następnie uprażyć na suchej patelni.
- Groszek cukrowy wrzucić do wrzątku, dodać odrobinę cukru i soli, po czym gotować na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Truskawki pozbawić szypułek, a następnie pokroić na ćwiartki. Kulki mozzarelli osuszyć i podzielić na pół. Cebulę pociąć w piórka.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę, truskawki, groszek cukrowy, cebulę, mozzarellę i nerkowce. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec udekorować posypką z beef jerky.