SAŁATKA Z SALAMI CHIPS

15 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

Sałatka:

2 garści roszponki
1 opakowanie salami chips o smaku klasycznym Sokołów
1 nieduże mango
8 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1/2 pęczka zielonych szparagów 
sól
2 łyżki płatków migdałowych

Dressing:

5 łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
1 łyżka listków oregano
sól, świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Listki oregano drobno posiekać i wymieszać z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami. Dressing doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki. Szparagi pozbawić twardych końcówek, gotować w osolonej wodzie przez 5 min, a następnie przelać zimną wodą i przekroić na 3 części.
  3. Mango obrać, a następnie za pomocą specjalnej wykrawaczki wyciąć z niego kulki. Owoc można też pokroić nożem w kostkę.
  4. Na półmisek wyłożyć roszponkę, szparagi, mango, suszone pomidory i salami chips. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec posypać płatkami migdałowymi.