SAŁATKA Z SALAMI CHIPS
Składniki
Sałatka:
2 garści roszponki
1 opakowanie salami chips o smaku klasycznym Sokołów
1 nieduże mango
8 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1/2 pęczka zielonych szparagów
sól
2 łyżki płatków migdałowych
Dressing:
5 łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
1 łyżka listków oregano
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Listki oregano drobno posiekać i wymieszać z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami. Dressing doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki. Szparagi pozbawić twardych końcówek, gotować w osolonej wodzie przez 5 min, a następnie przelać zimną wodą i przekroić na 3 części.
- Mango obrać, a następnie za pomocą specjalnej wykrawaczki wyciąć z niego kulki. Owoc można też pokroić nożem w kostkę.
- Na półmisek wyłożyć roszponkę, szparagi, mango, suszone pomidory i salami chips. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec posypać płatkami migdałowymi.