SAŁATKA Z SZYNKĄ I SZPINAKIEM
Składniki
Sałatka:
1 garść liści szpinaku
3 liście sałaty karbowanej
1 marchewka
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
suszony tymianek
3 plastry Szynki Basiuni Sokołów
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka majonezu
3 ogórki konserwowe
6 żółtych pomidorków koktajlowych
6 czerwonych pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka szczypiorku
Dressing:
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżka białego octu winnego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
- Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawić do smaku solą i suszonym tymiankiem. Całość dalej smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki ładnie się zarumienią (5-6 minut).
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Chrzan połączyć z majonezem. Na desce rozłożyć plastry szynki, po czym posmarować je cienką warstwą sosu, zwinąć w rulony i pokroić w plasterki o szerokości ok. 1 cm. Szczypiorek drobno posiekać.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie szpinak, porwaną na mniejsze kawałki sałatę, pomidorki, ogórki oraz marchewkę. Całość polać przygotowanym dressingiem. Na składniki wyłożyć ruloniki z szynki. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem.