Sałatka z szynką i szpinakiem

Całość
20 minut
Ilość osób
2 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

Sałatka: 

1 garść liści szpinaku
3 liście sałaty karbowanej
1 marchewka 
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
suszony tymianek
3 plastry Szynki Basiuni Sokołów
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka majonezu
3 ogórki konserwowe
6 żółtych pomidorków koktajlowych
6 czerwonych pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka szczypiorku

Dressing:

3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżka białego octu winnego 
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: 
  1. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawić do smaku solą i suszonym tymiankiem. Całość dalej smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki ładnie się zarumienią (5-6 minut).
  3. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Chrzan połączyć z majonezem. Na desce rozłożyć plastry szynki, po czym posmarować je cienką warstwą sosu, zwinąć w rulony i pokroić w plasterki o szerokości ok. 1 cm. Szczypiorek drobno posiekać.
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie szpinak, porwaną na mniejsze kawałki sałatę, pomidorki, ogórki oraz marchewkę. Całość polać przygotowanym dressingiem. Na składniki wyłożyć ruloniki z szynki. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem.