Sałatka ze stekiem z rostbefu

Całość
20 minut
Ilość osób
4 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

Sałatka:

2 duże garście rukoli 
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 stek z rostbefu Uczta Qulinarna Sokołów (ok. 340 g) 
150 g sera feta
3/4 szklanki borówek amerykańskich
1/2 pęczka zielonych szparagów 
szczypta cukru
bratki do dekoracji
olej do grillowania
sól, świeżo mielony pieprz

Sos:

4-5 łyżek oleju z pestek winogron
3-4 truskawki
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka syropu klonowego
1 ząbek czosnku
sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki dressingu zmiksować blenderem, uzyskując sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu należy regulować olejem).
  2. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5 minut, a następnie przelać zimną wodą i przekroić na 3 części. Ser feta pokroić w kostkę.
  3. Mięso wyjąć z lodówki ok. 15 minut przed grillowaniem. Chwilę przed wrzuceniem na ruszt stek natrzeć olejem i posypać solą oraz pieprzem. Następnie wrzucić go na gorący ruszt i grillować z obu stron do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Gotowe mięso zdjąć z grilla i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło, po czym pokroić w plasterki.
  4. Wzdłuż krawędzi półmiska ułożyć naprzemiennie rukolę skropioną olejem z pestek winogron, szparagi, borówki i ser feta. Na środku wyłożyć listki rukoli oraz pokrojone w plastry mięso. Całość udekorować bratkami. Sos podawać osobno.