SCHAB NADZIEWANY MIĘSEM, TWAROGIEM I BOCZNIAKAMI
Składniki
1 opakowanie schabu „Uczta świeżość i smak” Sokołów
150 g mięsa mielonego Sokołów
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g boczniaków lub innych grzybów
50 g twarogu
3 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie
- Cebulę i boczniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać cebulę. Posolić i smażyć do zeszklenia. Dorzucić boczniaki i drobno posiekany czosnek. Całość wymieszać i podgrzewać, aż odparuje woda. Przełożyć do miski i dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, mięso mielone oraz twaróg. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Schab wyjąć z opakowania. Odkroić błonki. W schabie zrobić nacięcie, tworząc kieszonkę. Farsz przełożyć np. do rękawa cukierniczego i nadziać nim schab. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i polać resztą oleju. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 45 minut.