SŁODKO-OSTRA SAŁATKA Z SALAMI

SŁODKO-OSTRA SAŁATKA Z SALAMI
SŁODKO-OSTRA SAŁATKA Z SALAMI
SŁODKO-OSTRA SAŁATKA Z SALAMI
25 minut
2 osoby
łatwe
Składniki

1 garść mieszanki sałat (np. roszponki, szpinaku i botwinki)
1/2 opakowania salami chips Sokołów
5 truskawek
40 g gorzkiej czekolady
garść orzechów włoskich
1 kiwi
1 korzeń pietruszki 
ok. 2 cm papryczki chili
1-2 łyżki syropu klonowego
olej rzepakowy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól himalajska
świeżo mielony pieprz kolorowy
 

Przygotowanie
  1. Oliwę połączyć z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Salami chips pokroić w paseczki.
  2. Korzeń pietruszki pokroić na cienkie plasterki, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Po chwili dodać szczyptę soli, startą na tarce o małych oczkach papryczkę chili oraz odrobinę syropu klonowego. Całość smażyć, aż plasterki ładnie się zarumienią (przez 5-6 minut), od czasu do czasu mieszając.
  3. Kiwi obrać, pokroić na plasterki, a następnie podzielić na ćwiartki. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na półplasterki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Truskawki zanurzyć w czekoladzie (1 łyżkę owoców odłożyć do dekoracji), a następnie ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na minimum 20 minut.
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie mieszankę sałat, salami chips, pietruszkę oraz truskawki w czekoladzie i podzielone na nieduże kawałki orzechy włoskie. Całość ozdobić truskawkami i polać dressingiem.