STEAK TIPS Z DOMOWYMI FRYTKAMI

STEAK TIPS Z DOMOWYMI FRYTKAMI
90 minut
3 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

500 g szpondra wołowego

Marynata:

4 łyżki sosu typu włoskiego, np. winegret
4 łyżki sosu barbeque
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżeczka czosnku granulowanego

Domowe frytki:

4-5 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w paski
olej do smażenia
sól morska
 

Przygotowanie
  1. Szponder pokroić w kostkę o boku 4 cm. Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Pozostawić w marynacie na co najmniej 1 godzinę. Przed przygotowaniem mięsa rozgrzać olej na frytki i smażyć przez kilka minut, aż będą złociste, odsączyć na papierze i oprószyć solą morską. 
  2. Szponder można upiec na grillu. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt należy upewnić się, że jest dobrze rozgrzany. Wołowinę grillować przez 6-8 minut, obracając mięso, aby równomiernie się przypiekło. W ten sam sposób można również przyrządzić mięso w piekarniku z funkcją grilla. Wołowinę można dodatkowo zawinąć w folię i odwinąć na ostatnie 2-3 minuty. Podawać z frytkami.