 
ŚWIĄTECZNY ŻUREK Z KIEŁBASKĄ
Składniki
                  1 opakowanie białych kiełbasek „Naturrino” Sokołów
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
30 g namoczonych suszonych grzybów
1,5 l wywaru na warzywach lub wędzonce
300 ml zakwasu
100 ml śmietany
1 łyżka chrzanu
majeranek suszony
6 jaj przepiórczych
sól, pieprz
 
Przygotowanie
                  - Jaja przepiórcze ugotować na twardo, a następnie ostudzić i obrać. Boczek, kiełbaski i grzyby pokroić na kawałki.
- Wywar podgrzać i połączyć z zakwasem. Całość doprawić majerankiem, solą, pieprzem i chrzanem.
- Zupę zabielić śmietaną. Na patelni podsmażyć boczek, kiełbaski oraz grzyby, po czym składniki wyłożyć na talerze, zalać żurkiem i udekorować jajami przepiórczymi.
 
    






 
