Szynka świąteczna z kopytkami i żurawiną

Całość
120 minut
Pieczenie: 
105 minut
Ilość osób
4-6 osób
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

1 opakowanie Szynki świątecznej Sokołów

Kopytka:

1 kg ziemniaków
1-1,5 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypywania blatu
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
olej do smażenia

Żurawina do mięsa:

600 g mrożonej żurawiny
1/2 szklanki cukru trzcinowego

Sos winny:

350 ml czerwonego półwytrawnego wina
150 ml bulionu warzywnego
3 łyżki miodu
1 kawałek laski cynamonu
2 łyżki mąki (pszennej lub ryżowej)
1 łyżka masła lub margaryny bezmlecznej
sól i pieprz 

Przygotowanie: 
  1. Przygotować szynkę: mięso wyjąć z opakowania i ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 100°C i piec 90 minut. Następnie szynkę wyjąć, rozciąć osłonkę, zdjąć siatkę i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać mieszanką przypraw, która znajduje się w saszetce wewnątrz pudełka, i wstawić ponownie do piekarnika, tym razem rozgrzanego do temp. 200°C. Piec przez 15 minut. Wyjąć i pokroić w plastry.
  2. Przyrządzić kopytka: ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Można je też upiec w piekarniku lub ugotować w mundurkach. Ziemniaki połączyć z mąką ziemniaczaną oraz pszenną i szybko wyrobić ciasto. Odrywać porcje ciasta, formować wałki i nożem odcinać kopytka o długości ok. 3 cm. Jeśli ciasto się lepi, blat podsypać dodatkowo mąką. Kopytka ugotować w osolonej wodzie (od momentu wypłynięcia podgrzewać jeszcze przez 2 minuty). Wyjąć za pomocą łyżką cedzakową. Przed podaniem można je podsmażyć na oleju.
  3. Przygotować żurawinę: owoce wrzucić do garnka. Dodać cukier i pół szklanki wody. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, często mieszając, aż nadmiar wody odparuje i owoce zmiękną. Ostudzić i przełożyć do słoika.
  4. Zrobić sos winny: na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać tak, by masa nie miała żadnych grudek. Podgrzewać przez chwilę. Dodać bulion, wino, przyprawy i miód. Gotować, często mieszając. Sos będzie gotowy, gdy zgęstnieje i lekko się zredukuje.
  5. Na talerzach ułożyć po dwa plastry szynki i kopytka. Podawać z żurawiną i sosem winnym.