TARTA Z FOODBOLÓWKAMI, GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki
1 opakowanie Foodbolówek
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 gruszka
1 por
1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
2 łyżki posiekanego tymianku
1 czubata łyżka majonezu
2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
- Majonez wymieszać z musztardą. Na blaszce do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie, zwinąć brzegi i docisnąć widelcem. Środek ciasta posmarować majonezem z musztardą.
- Por oczyścić, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni. Gruszki pokroić na plasterki.
- Na cieście rozłożyć plasterki gruszek, por, Foodbolówki i rozdrobniony ser pleśniowy. Wierzch posypać posiekanym tymiankiem.
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30 minut, aż wierzch ciasta się pięknie zarumieni.