TRADYCYJNY BIGOS
Składniki
2 kg kapusty
250 ml wody
garść suszonych grzybów
garść suszonych śliwek
250 ml przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
500 g żeberek
2 łyżki smalcu
1 kg szynki wieprzowej
500 g boczku
1 kiełbasa krucha Kmicica Gzella
2 cebule
sól i pieprz
Przygotowanie
- Grzyby i śliwki moczyć w osobnych naczyniach przez kilka godzin. Do kapusty dodać 250 ml wody, grzyby, śliwki, przecier pomidorowy, liście laurowe i żeberka. Gotować, od czasu do czasu mieszając.
- Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć, aż się zarumieni. Następnie dodać do kapusty i pozostałych składników.
- Pokrojony w paski boczek oraz kawałki kiełbasy podsmażyć. Dodać posiekane cebule. Dodać do kapusty i pozostałych składników. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu przez co najmniej 3 godziny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.