WEGAŃSKIE TACOS

WEGAŃSKIE TACOS
50 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
weganskie-tacos.pdf (573.29 KB)
Składniki

1 opakowanie mielonego wegańskiego Z Gruntu Dobre
8 tortilli kukurydzianych, twardych lub miękkich
1 czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 opakowanie przyprawy do kuchni meksykańskiej
pęczek kolendry
2 limonki
4 łyżki wegańskiego majonezu
tabasco lub sos sriracha
1/2 ogórka
1/4 małej kapusty (białej, czerwonej lub mix)
100 g tartego wegańskiego sera cheddar (opcjonalnie)
sól, pieprz

olej do smażenia
 

Przygotowanie
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać mielone i przesmażać, rozdrabniając masę. 
  2. Do przesmażonej masy dodać przyprawę meksykańską, odsączoną fasolę, posiekaną kolendrę – zostawić kilka listków do dekoracji, następnie dokładnie wymieszać. 
  3. Majonez wymieszać z sosem sriracha i sokiem z limonki. 
  4. Kapustę poszatkować, ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać połowę sosu majonezowego i wymieszać. 
  5. Tortille napełniać przygotowaną masą i kapustą, posypać serem i udekorować listkami kolendry. 
  6. Podawać z pozostałym sosem.