WEGAŃSKIE TACOS
Składniki
1 opakowanie mielonego wegańskiego Z Gruntu Dobre
8 tortilli kukurydzianych, twardych lub miękkich
1 czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 opakowanie przyprawy do kuchni meksykańskiej
pęczek kolendry
2 limonki
4 łyżki wegańskiego majonezu
tabasco lub sos sriracha
1/2 ogórka
1/4 małej kapusty (białej, czerwonej lub mix)
100 g tartego wegańskiego sera cheddar (opcjonalnie)
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać mielone i przesmażać, rozdrabniając masę.
- Do przesmażonej masy dodać przyprawę meksykańską, odsączoną fasolę, posiekaną kolendrę – zostawić kilka listków do dekoracji, następnie dokładnie wymieszać.
- Majonez wymieszać z sosem sriracha i sokiem z limonki.
- Kapustę poszatkować, ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać połowę sosu majonezowego i wymieszać.
- Tortille napełniać przygotowaną masą i kapustą, posypać serem i udekorować listkami kolendry.
- Podawać z pozostałym sosem.