WIECZÓR Z GWIAZDAMI
Składniki
1 szklanka suchego kolorowego makaronu
1 duża garść roszponki
1 garść kiełków rzodkiewki
1 opakowanie kabanosów francuskich Sokołów
80 g faruków (nitek) serowych wędzonych
8 suszonych moreli
10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1 garść orzechów włoskich
5-6 łyżek oleju ziołowego z suszonych pomidorów
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po przestygnięciu przełożyć go do miski i polać trzema łyżkami oleju z suszonych pomidorów oraz doprawić solą i pieprzem.
- Suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w paseczki. Kabanosy oraz ser pokroić ukośnie na kawałki o długości 1,5 cm. Morele pokroić w paseczki, a orzechy podzielić na mniejsze kawałki.
- Do miski z makaronem dołożyć suszone pomidory, morele, kabanosy, ser, orzechy oraz kiełki. Całość delikatnie wymieszać, a tuż przed podaniem wyłożyć na półmisek naprzemiennie z roszponką. Na koniec wedle uznania polać pozostałym olejem.