WIELKANOCNA SAŁATKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKAMI

WIELKANOCNA SAŁATKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKAMI
WIELKANOCNA SAŁATKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKAMI
25 minut
6 osób
łatwe
Składniki

Sałatka: 

6 liści sałaty karbowanej
3 białe kiełbasy wieprzowe Naturrino
3 kromki chleba razowego
1/2 pęczka zielonych szparagów 
12 jajek przepiórczych
1 szklanka pomidorków koktajlowych
sól i świeżo mielony pieprz

Sos: 

1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki chrzanu
 

Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jajka przepiórcze umieścić we wrzątku, gotować przez 3-4 minuty, po czym zalać zimną wodą, obrać i osuszyć.
  2. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, a następnie gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, przelać zimną wodą i przekroić na 3 części.
  3. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, po czym pokroić ją w plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki delikatnie się zarumienią. Kiełbasę przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawić do ostygnięcia.
  4. Na wytopiony z kiełbasy tłuszcz wrzucić pokrojony w kostkę chleb. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 minuty). Grzanki przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomidorki przekroić na pół.
  5. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, pomidorki, białą kiełbasę, grzanki, szparagi oraz jajka. Całość polać przygotowanym sosem, a następnie posypać świeżo mielonym pieprzem.