WIELKANOCNA SAŁATKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKAMI
Składniki
Sałatka:
6 liści sałaty karbowanej
3 białe kiełbasy wieprzowe Naturrino
3 kromki chleba razowego
1/2 pęczka zielonych szparagów
12 jajek przepiórczych
1 szklanka pomidorków koktajlowych
sól i świeżo mielony pieprz
Sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki chrzanu
Przygotowanie
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jajka przepiórcze umieścić we wrzątku, gotować przez 3-4 minuty, po czym zalać zimną wodą, obrać i osuszyć.
- Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, a następnie gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, przelać zimną wodą i przekroić na 3 części.
- Z kiełbasy zdjąć osłonkę, po czym pokroić ją w plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki delikatnie się zarumienią. Kiełbasę przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawić do ostygnięcia.
- Na wytopiony z kiełbasy tłuszcz wrzucić pokrojony w kostkę chleb. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 minuty). Grzanki przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomidorki przekroić na pół.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, pomidorki, białą kiełbasę, grzanki, szparagi oraz jajka. Całość polać przygotowanym sosem, a następnie posypać świeżo mielonym pieprzem.